Checklist huis kopen
Het kopen van een huis is een grote stap in je leven en ook zeker iets wat je niet regelmatig zal doen. Het gehele proces van het kopen van een huis brengt vele vragen met zich mee. In deze checklist staan vragen welke echt belangrijk zijn om te stellen tijdens het kopen van een huis. Om jou te ondersteunen tijdens het kopen van een huis hebben wij deze checklist huis kopen gemaakt. Zo heb jij net dat beetje ondersteuning waardoor jij de beste keuze kan maken.
Budget bepalen
De eerste stap in de checklist huis kopen is het bepalen van het budget. Pas wanneer je een budget bepaald hebt kan je gericht gaan zoeken naar je nieuwe droomwoning. Het bepalen van je budget gaat als volgt:
- Ga in gesprek met een hypotheekadviseur om je maximale hypotheek te bepalen
- Bepaal hoeveel eigen geld je wilt inleggen
- Zet je vaste maandelijkse lasten op een rijtje
De zoektocht
In de tweede stap van checklist huis kopen ga je daadwerkelijk opzoek naar een woning. Nu je weet wat je te besteden hebt kan je gericht zoeken naar woningen in jouw prijsklasse. De volgende onderdelen zijn handig om rekening mee te houden:
- Locatie
- Voorzieningen in de buurt
- Staat van de woning
- Type woning
- Ruimte in- en om de woning
Heb je die ene woning gevonden die ook nog eens aan jouw wensen voldoet? Dan is het tijd voor een bezichtiging. Je kan er hiermee maar beter snel bij zijn, voordat je het weet zijn anderen je voor.
Is het zoeken naar woningen niet jouw ding? Of kom je er echt niet uit? Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden en kopen van jouw nieuwe woning.
De eerste indruk van de buurt
Je hebt een bezichtiging gepland en bent weer een stap verder in de checklist huis kopen. Je kan er voor kiezen om vooraf al even een kijkje te gaan nemen in de buurt. Hierbij is niets bepalender dan de eerste indruk. Heb je een slecht gevoel bij de buurt omdat hier veel te veel auto’s langskomen? Dan zou dit zomaar een dealbreaker kunnen zijn. Wij raden aan om deze buurt dan op verschillende tijdstippen nog eens te bezoeken. Vaak varieert de drukte gedurende de dag. In onderstaande checklist staan enkele onderdelen waar je bij stil kan staan tijdens de eerste indruk van de buurt.
- Voel ik mij veilig in deze buurt?
- Vind ik deze straat te druk?
- Is er sprake van geluidsoverlast?
- Bevinden voorzieningen zoals een supermarkt zich op gewenste afstand?
- Hoe is de parkeerruimte geregeld?
De staat van de woning
Je hebt een bezichtiging gepland en bent weer een stap verder in de checklist huis kopen. Je gaat misschien wel je nieuwe (droom)huis bezichtigen. Maar waar moet je dan op letten? In onderstaande checklist staan enkele onderdelen met betrekking tot de staat van de woning. Wil je de staat van het huis liever door iemand anders laten controleren? Laat dan een bouwtechnische keuring doen door een professional om deze onderdelen optimaal te kunnen beoordelen.
- Staat van de kozijnen en (buiten) schilderwerk?
- Zitten er scheuren in muren?
- Is de tuin naar wens?
- Wat is de staat van de schuur / garage?
- Is de woning goed afgewerkt?
- Zijn er zichtbare vochtplekken?
- Hoe ziet het dak eruit?
- Hangt het dak door?
- Zit er mos op de dakpannen?
De duurzaamheid van de woning
Bij het kopen van een woning is het altijd verstandig om te letten op de duurzaamheid van de woning. Heeft de vorige eigenaar al energiebesparende maatregelen getroffen of moet dit nog gebeuren? Dit heeft namelijk invloed op de vaste maandelijkse kosten zoals gas. In onderstaande checklist staan enkele factoren met betrekking tot de duurzaamheid van de woning, zodat je hier op kunt letten bij het kopen van een huis.
- Welk energielabel heeft de woning?
- Hoelang gaat de CV-ketel naar verwachting nog mee?
- Welke energiebesparende maatregelen zijn er getroffen?
- Bij energiebesparende maatregelen kun je denken aan: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, glasisolatie, kierdichting, zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp
Veilig en gezond wonen
Bij het kopen van een huis moet er natuurlijk ook gedacht worden aan de gezondheid en veiligheid van jou en je gezin. Het kan daarom handig zijn om bij de bezichtiging van de woning goed te letten op de volgende factoren:
- Is er asbest aanwezig?
- Zijn er brandgevoelige materialen binnen de woning?
- Is het huis beschermd tegen inbraak?
- Hoe zit het met de ventilatie van de woning?
Onderhoud en verbouwen
Is het huis nog niet naar wens en heb je misschien verbouw- of onderhoudsplannen? Kijk dan vooral naar de mogelijkheden en eventuele moeilijkheden. Een aantal dingen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld:
- Welke verbouw mogelijkheden zijn er?
- Uitbouw, dakopbouw of dakkapel
- Welke muren zijn draagmuren?
- Binnen welk tijdsbestek zijn de badkamer en het toilet aan vervanging toe?
- Binnen welk tijdsbestek is de keuken aan vervanging toe?
- Bezit de keuken over de gewenste apparatuur?
- Denk aan vaatwasser, koelkast, vriezer, oven, magnetron
Praktisch wonen
Ondanks dat je waarschijnlijk erg enthousiast bent over het kopen van jouw (droom)huis, is het belangrijk om met beide benen op de grond te blijven staan. Onderstaande checklist kan je helpen bij het nadenken of dit jouw droomwoning is of niet:
- Is er voldoende ruimte voor de toekomst?
- Voldoende stopcontacten en op praktische plekken?
- Voldoende lichtpunten?
- Voldoende daglicht?
- Voldoende privacy?
- Zolder begaanbaar?
- Kelder begaanbaar?
Onderdelen om na te vragen bij de gemeente of verkoper
Om te voorkomen dat je in de toekomst voor vervelende verrassingen komt te staan is het verstandig om onderstaande elementen na te vragen bij de verkoper of eventueel bij de gemeente.
- Is er sprake van overlast door de buren?
- Welke gebreken aan de woning zijn er bekend?
- Wat is de staat van de fundering?
- Is er sprake van verontreinigde grond?
- Is er een ondergrondse (olie)tank aanwezig?
- Zijn er (bouw)plannen in de omgeving?
- Zijn er beperkingen vanuit de overheid?
- Kloppen de grensafscheidingen?
- Is er sprake van een erfpacht?
Tijd om te bieden
Je hebt een huis bezichtigd en bent nogsteeds enthousiast. Dan is het tijd om een bod te plaatsen. In deze stap van de checklist huis kopen wordt het pas echt spannend.
Houd rekening met je budget en de vraagprijs van de woning. Je kan er voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen voor advies. Hierdoor betaal jij niet te veel en blijf je met beide benen op de grond. Een aankoopmakelaar is namelijk niet emotioneel betrokken bij een woning en doet dit veel vaker. De kans dat jouw bod geaccepteerd wordt is daardoor veel groter.
Een huis kopen bij aankoopmakelaar Laurens Beimers
Heb je interesse in één van onze woningen? Of denk je eraan om Makelaardij Laurens Beimers in te schakelen als aankoopmakelaar? Dan kijken we gezamenlijk naar de onderdelen welke jij echt belangrijk vindt. Wij gaan mee naar een bezichtiging en ondersteunen bij de onderhandelingen. Kortom, wij doen alles om jou te helpen met het maken van de juiste keuze. Zodat jij straks in dat ene huis woont wat precies past bij jouw wensen en mogelijkheden.